Vinaigrette

Dit is een basis vinaigrette die ik altijd in de ijskast heb staan. Ik maak een grote jampot vol en die gebruik ik dan gedurende de week. Een vinaigrette bestaat altijd uit 1/3 zuur en 2/3 olie. Je kunt met een watervaste stift een lijntje maken op de lege jampot op 1/3 en op 2/3, op die manier kun je eindeloos variëren maar zijn de hoeveelheden olie vs azijn in balans. Probeer eens een vinaigrette te maken met citroen sap ipv azijn of gebruik walnoten olie voor een nootachtige smaak.

Deze vinaigrette is lekker op sla, groentes en een gegrild visje.

Ingrediënten

  • 1 sjalotje heel fijn gesnipperd
  • theelepel zout
  • 30ml appelcider azijn
  • 90ml zonnebloem olie
  • 1 eetlepel dijon mosterd

stappen

  • Doe de versnipperde sjalot in de lege jampot. Meng er het theelepeltje zout bij en giet tot 1/3 vol met appelcider azijn (ongeveer 30ml). Dit kun je een half uurtje laten staan, dan “kookt” het zuur van de azijn het uitje en krijg je een veel subtielere smaak.
  • Meng er een lepel mosterd bij en flink wat peper. Giet hier de olie overheen en met de deksel dicht goed schudden.
  • Zet het in de ijskast en schud goed voor gebruik. Kan ongeveer 5 dagen bewaard worden.