Brandnetel gnocchi

Ik verheug mij altijd op de lente, dan komen alle knoppen weer aan de bomen, bloeien de narcissen en zitten de jonge scheuten weer aan de brandnetels. En wat zijn ze lekker! Als kind at ik brandnetel soep, maar mijn kinderen zijn dol op deze gnocchi. Wij trekken dan de handschoenen aan en gaan na school brandnetels plukken. (Soms verstop ik er een paaseitje tussen). Als je geen brandnetels kunt vinden dan kun je die vervangen door spinazie.

Ingredients

 • Brandnetels (een halve emmer vol, ongeveer 300gr). Of spinazie

 • 250gr Ricotta

 • 150gr geraspte Parmezaanse kaas (en wat voor over de gnocchi)

 • 3 Eieren

 • 250gr Bloem

 • Klein handje pijnboompitten (optioneel). Kort even getoast in de koekenpan

Directions

 • Maak de brandnetels heel goed schoon in koud water. Doe ze uitgelekt in een pan en met een beetje olijfolie en zout langzaam laten koken tot ze zacht zijn. Nu prikken ze niet meer 🙂 Goed laten uitlekken (evt het vocht er uit drukken). Heel fijn snijden.
 • Doe de bloem en de geraspte parmezaanse kaas in een kom. Strooi er flink wat zout over. Maak een kuil in de bloem en doe daar de eieren, ricotta, fijn gesneden brandnetels (of spinazie) en peper door. Binnen de kuil even de natte ingrediënten eerst goed door elkaar roeren, en dan pas voorzichtig steeds een beetje bloem van de zijkanten erbij doen tot je een zeer nat deeg krijgt.
 • Strooi wat bloem op het aanrecht, neem een schep van het deeg en rol daar voorzichtig een “slang” van. Snijd deze in kleine stukjes. Dit is wel een plakkerige stap! goed je handen in het bloem houden en het deeg niet teveel bewerken. Ga zo door tot je alle gnocchi hebt gesneden.
 • Zet een grote pan met kokend water op, kook daarin de gnocchi. Ze zijn in een paar minuten klaar, als ze boven komen drijven. Niet teveel gnocchi in één keer in de pan doen, anders plakken ze aan elkaar.
 • Zet een koekenpan aan met olijfolie en bak hierin de gekookte en uitgelekte gnocchi nog even een beetje bruin.
 • Serveer met de getoaste pijnboompitten en nog wat geraspte parmezaanse kaas.