Vlierbloesemsiroop

Dit is het recept van mijn grootmoeder uit Ierland. Ze was echt een wildplukker, ik heb heel veel van haar geleerd. Mijn lievelings recept was de “hedgerow jelly”. Alle velden in Ierland zijn omringd door stenen muurtjes en heggen en daar vond ze de lekkerste eetbare blaadjes, bessen, wilde appeltjes, bramen en bloemen in, en maakte daar een zachte gelei van voor op haar eigen gemaakte Ierse brood. Ze kon zo trots zijn op de dingen die ze maakte die zo uit de natuur kwamen, en dat geldt ook voor deze vlierbloesemsiroop. Zo lekker op aarbeien met een bolletje ijs, of door de yoghurt. Als kind maakten we hier onze eigen cocktails van, wat siroop, water met prik, blaadje verse munt en schijfje limoen. Dit recept is dicht bij mijn hart, ik hoop voor jullie ook!

Kijk bij het plukken of er kleine vliegjes op zitten en haal die er vast af. De bloemen niet afspoelen, dan verlies je veel smaak. Je vindt vlierstruiken langs alle klompenpaden, en ze bloeien tussen eind Mei en eind Juni. Probeer ook onze elderflower cupcakes of deze overheerlijk rabarber vlierbloesem taart

Ingredi√čnten

  • (Kijk voor exacte hoeveelheden hieronder bij de stappen)

  • Een grote zak vol met vlierbloemen

  • Suiker

  • Citroen

  • Citroenzuur (zodat het lang houdbaar blijft. Makkelijk online verkrijgbaar)

stappen

  • Vul een grote glazen container (bijvoorbeeld een bloemvaas) tot 3 derde vol met bloemen. Doe er een halve citroen in partjes, uitgeknepen bij. Bedek en laat 1 nacht staan (niet veel langer)
  • Zeef het bloemen water en meet hoeveel liter het is. Giet in een grote pan
  • Per liter gezeefde bloemen water, 1 kg suiker en 20gr citroenzuur. Laat 5 minuten koken en roer goed door. Laat afkoelen en giet in gesteriliseerde glazen flesjes of potjes.